Njega kože

Prirodni sapuni – sve njihove dobrobiti

ff9f1e45-dd60-4464-968b-59eb17999ee3_1024x1024

Prirodni sapuni – sve njihove dobrobiti

Prirodni sapuni izrađeni su korištenjem različitih prirodnih izvora, uključujući organske sastojke. Prirodni sapun obično nastaje kombiniranjem biljnih ulja i maslaca koja su bogata hranjivim tvarima, vitaminima i antioksidansima. Postoji bezbroj njihovih dobrobiti, ali u moru današnjih marketinških trikova, teško je razaznati prirodno od dobro “upakirane” reklame.

Dobrobiti prirodno izrađenih sapuna

Kod prirodnih sapuna i prirodne kozmetike nema filozofiranja – ono što vidite, to i dobijete. A priroda može puno toga ponuditi. Donosimo nekoliko dobrobiti prirodno izrađenih sapuna zbog kojih više nikada nećete otići u “komercijalni kutak” trgovina.

1. “PRAVI” SAPUN

Sapun koji se proizvodi u kemijskim posudama samo imenom podsjeća na sapun, ali oni su samo mješavina kemikalija i aditiva. Ta sredstva za čišćenje mogu biti označena kao – sredstva za pranje tijela, sapuni za tijelo i dezodoransi, a velikim dijelom čine deterdžent, skriven u koktelu surfaktanta, površinski aktivnih tvari.

Ručno izrađeni sapuni potpuno su druga priča. Nemaju nepotrebne sastojke i kemikalije koje bi bile štetne za vašu kožu.

2. GLICERIN

Uobičajena zabluda je da se glicerin dodaje kako bi se dovršio postupak izrade sapuna. Ali u stvarnosti, glicerin je nusproizvod procesa saponifikacije. Ručno izrađeni sapuni imaju visok sadržaj glicerina, a to ih čini prirodno hidratizirajućim i dobrim za kožu.

Glicerin je esencijalni ovlaživač koji prilikom primjene prirodno izvlači vlagu iz okoliša duboko u kožu. Zadržat će vašu kožu ispunjenom i hidratiziranom dulje vrijeme.

Gotovo svi komercijalni sapuni pokazuju da njihov sapun može omekšati i vlažiti kožu. Ako bolje proučite tvornice sapuna, vidjet ćete da se glicerin odvaja i stavlja na više proizvoda za njegu tijela poput losiona, krema i drugih rješenja za higijensku njegu. Budući da je glicerin cijenjena roba, proizvođači sapuna radije bi ga prodali ili stavili na skuplje kozmetičke proizvode nego što bi ih namijenili korisnicima sapuna. Kilogram glicerina vrijedi više od 10 kilograma sapuna!

Za usporedbu, glicerin proizveden tijekom prirodnog ručnog izrade sapuna ostaje u sapunu.

3. SASTOJCI

Koliko zapravo “vrijedi” jedan sapun? Što su sastojci bolji, to je sapun učinkovitiji. Ako želite imati ljepšu i zdraviju kožu, razmislite o prelasku na prirodni, ručno izrađeni sapun.

Ovo su sastojci kojima se izrađuje prirodni sapun:

a) Ulja i maslaci

Nije neobično da se ručno izrađeni prirodni sapun puni maslacem ili bilo kojim super masnim gurmanskim uljem, i to je dobra stvar. Zatim je tu ekstra djevičansko ulje prožeto zdravim proteinima, mineralima i vitaminima koji će nahraniti kožu. Neki primjeri su: shea maslac, mango maslac, kokosovo ulje, ulje slatkog badema, maslinovo ulje i održivo palmino ulje. A ovih je samo nekoliko.

b) Voćni sokovi/Mlijeko i ostale tekućine

To nije samo voda koja se dodaje u proces saponifikacije. Kava, čaj, voćni sokovi, pivo, kozje mlijeko i aloe vera bogata hranjivim sastojcima samo su neki od sastojaka koji se koriste kako bi pružili različite blagodati za vas i vašu kožu.

c) Vegan-friendly sastojci

Vegani, lijepa vijest za vas – većina prirodnih sapuna rađena je po cruelty-free principu i s biljnim sastojcima. To možete potvrditi provjerom naljepnice na poleđini svakog paketa sapuna. Također ćete primijetiti botaničke sastojke i esencijalna ulja koja se uglavnom koriste u svrhu njege kože, pilinga ili mirisa.

d) Lokalni uzgoj

Mnogi sastojci koji se koriste u ručno izrađenim sapunima mogu se lokalno uzgajati. Neki proizvođači sapuna mogu čak uzgajati sastojke u vlastitom dvorištu. Posjet lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima pružit će vam sve što vam je potrebno za izradu sapuna – sastojci poput meda, pčelinjeg voska, riže, šećera, cvijeća, začinskog bilja, pekanija i jagoda uzimaju se svježi i daju najveće hranjive tvari.

e) Natrijev hidroksid

Natrijev hidroksid, jednom pomiješan s vodom, postaje otopina poznata kao lužina. Luž je vitalna komponenta u procesu saponifikacije i pravi prirodni sapun neće se formirati ako u smjesi nema natrijevog hidroksida.

f) Mirisi

Mnogi prirodni sapuni mirišu zbog esencijalnih ulja koja, ne samo da pružaju prirodan miris, već imaju i mnoge druge blagodati za tijelo i um. Uvijek postoji prirodni miris koji će zasigurno zasmetati vašim osjetilima. Važno je također napomenuti da neki prirodni sapuni koriste sintetičke mirise. Razlog tome je taj što neki ljudi još uvijek vole mirise koji se ne mogu dobiti prirodnim putem, poput jagode, manga ili đurđevka. Ako više volite takve mirise, pokušajte potražiti one bez ftalata kako biste umanjili toksične sastojke.

g) Prirodna bojila

Proizvođači prirodnog sapuna obožavaju boju, posebice kako bi sami sapun izgledao lijepo. Postoje bilja, organski pigmenti, prirodne gline i drugi izvori koji se mogu koristiti.

Čitanje oznaka sastojaka uvijek je važno. Razmislite o tome koliko često koristite sapun i zapamtite da ono što stavite na kožu, tijelo sve upije.

4. pH FAKTOR

Svi prirodni sapuni trebaju imati negdje između 9 i 10 na pH skali. Suprotno onome što se oglašava, pH vrijednosti sapuna ne bi trebao odgovarati vašoj koži. Ljudska koža je prirodno kisela da bi uništila sve bakterije i gljivice koje dođu u dodir s njom. Naša koža je 5,5 na pH skali – ovaj test možete napraviti s trakom lakmusova papira. Čin čišćenja isušuje kožu i zbog toga će vam trebati sapun koji ima višu razinu pH od vaše kože. Zdrava koža učinit će svoj dio i ponovno se uravnotežiti uz pomoć sapuna visokog pH i bez korištenja štetnih sastojaka.

Komercijalni sapuni mogu na etiketi imati oznaku “Bez alkala” koji služe za umjetno snižavanje razine pH u vašoj koži. Upravo to je razlog zašto se vaša koža osuši i postane hrapava. Jedini razlog zašto se alkali nalaze u komercijalnom sapunu je taj što produljuje rok trajanja proizvoda.

5. RAZNOLIKOST

Nećete biti razočarani ako potražite razne prirodne sapune ručne izrade. Postoji stotine različitih ručno rađenih prirodnih sapuna! Ljepota ručno izrađenog sapuna je što se može stvoriti u gotovo beskonačnoj raznolikosti, što znači da postoje stotine recepata s kojima se svakodnevno otkriva više. Dio radosti zbog kupnje prirodnog sapuna možete odabrati ovisno o sklonosti mirisima, vrsti kože i nevjerojatnim jedinstvenim sastojcima. S obzirom na to da je vaša koža najveći organ na vašem tijelu, osjetit ćete istinsku sreću pri otkrivanju prave vrste sapuna.Ponudu svih prirodnih sapuna dostupnih u našem webshopu pogledajte OVDJE.
Pratite nas na Instagramu Facebooku.

Lista želja 0
Otvori listu želja Nastavi kupovinu

O nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.