Njega kože

Evo zašto su domaći, ručno rađeni sapuni najbolji za vašu kožu

rucno radeni sapuni

Evo zašto su domaći, ručno rađeni sapuni najbolji za vašu kožu

Sapuni dolaze u mnogim oblicima i veličinama, sa ili bez boja i mirisa. Postoje sapuni za lice, hidratantni sapuni, antimikrobni sapuni i još mnogo varijanti. Sapun koristimo svakodnevno, pod tušem ili za pranje ruku tokom dana. No, jeste li ikad razmišljali o tome što se u tom sapunu nalazi?

Iznenadili biste se kada saznate da nisu svi sapuni jednaki. Postoje dvije vrste sapuna – oni koje se proizvode u prodaji i one koje se izrađuju ručno od prirodnih sastojaka. Ručno izrađeni sapuni mogu imati veću cijenu, ali to je zato što pružaju puno više koristi kada je u pitanju vaše zdravlje i dobrobit. Pogledajmo kako se prirodni sapuni razlikuju od komercijalnih sapuna.

Usporedba proizvodnje komercijalnih i prirodnih sapuna

Sapun koji odaberete među desecima u supermarketu ili vašoj lokalnoj ljekarni češće će biti komercijalan negoli prirodan. Označeni su kao “sapuni”, ali nakon detaljnijeg pregleda, oni su samo deterdžent “obučeni” u lijepo pakiranje. Umjetni sastojci su na bazi nafte jer podliježu kemijskim promjenama u tvornicama. Ispravan izraz za komercijalne sapune je da nisu izrađeni, već su “proizvedeni” pomoću visokoenergetskih procesa i raznih sredstava za umjetno čišćenje.

Trgovački sapun može na oznakama navesti “prirodna ulja”, ali istina je da to nisu čista ulja koja se stvaraju u ručno izrađenim prirodnim sapunima. Oni su više ili manje zalihe sapuna, nusproizvoda koji nastaju pročišćavanjem sirovog biljnog ulja. Zaloga sapuna odvojena je od jestivog ulja jer se smatra onečišćenjem i ne smatra se sigurnim. A kada je u pitanju glicerin, neke od najvećih tvrtki za proizvodnju sapuna razdvajaju ga od sapuna i prodaju ga drugim tvrtkama ili ga koriste u unosnije svrhe.

Kako znati kakav sapun koristite?

Prije svega, sastojci na etikatama neće vam ništa otkriti. Također, koža će vas vrlo vjerojatno početi svrbjeti ili postati suha ubrzo nakon što ste izašli iz tuša!

Prirodni sapuni izrađeni su korištenjem različitih prirodnih izvora, uključujući organske sastojke. Prirodni sapun obično nastaje kombiniranjem biljnih ulja i maslaca koji su bogati hranjivim tvarima, vitaminima i antioksidansima. Ovo su vrste sastojaka koje će vaša koža, kosa i tijelo trebati i voljeti. Prirodni sapuni mogu se obogatiti i s mnogim drugim nevjerojatno dobrim sastojcima koji dolaze izravno iz zemlje, poput soli, gline, botaničkih ekstrakata, esencijalnih ulja, a koji imaju prirodne minerale i jedinstvene prednosti. Osobe s osjetljivošću na koži posebno će vidjeti i osjetiti razliku korištenjem prirodnih sapuna. Uz nekoliko različitih opcija i kombinacija, bilo organskih ili ne, prirodni sapun savršen je za sve tipove kože.

Umjetnost koja se usavršava godinama

Kultura koja se temelji na izradi ručno izrađenog prirodnog sapuna razlikuje se od komercijalnog sapuna. Kod izrade prirodnog sapuna nije važna količina, već kakvoća. Male serije rade se lokalno i s velikom pažnjom. Postoji razlog zašto nema tvrtki s prirodnim sapunom velikog imena. Ljudi koji imaju strast prema proizvodnji prirodnih proizvoda smatraju to radovima ljubavi, a ne nečim što zarađuju samo kako bi profitirali. To je umjetnost kojoj treba usavršavanje godinama.

Ručno izrađen prirodni sapun nastaje postupkom saponifikacije koji se događa kada se ulja i masti pomiješaju s natrijevim hidroksidom i vodom (poznata kao luž). Krajnji rezultat je siguran i nježan proizvod koji je savršen za kožu.

Lista želja 0
Otvori listu želja Nastavi kupovinu

O nama

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.